måndag 2 december 2013

Osannolika blogginlägg: Det bortglömda wienerbrödet


Wienerbröd är ett bortglömt bakverk från 80-talet som på den tiden åts av alla som fikade på "Hyllan" högst upp på Shopping. Det var också vanligt att man köpte hem en hel påse wienerbröd från Ica som man mumsade på som mellanmål. På lördagar och söndagar bjöd man sina gäster på wienerbröd, som man hade värmt på i ugnen så att det luktade wienerbröd i alla trappuppgångar till höger och till vänster. Ja det var rena wienerbrödshysterin på den tiden.

Sedan dess har wienerbrödet blivit bannlyst och folk har förträngt att det finns.

Fakta om wienerbrödet
Grunden består av wienerfettsockerdeg – med inkavlat matsockerfett som blir fluffig och frasig och smälter i munnen. Bakfettet läggs först i ett tjockt fettlager på degen som sen vikes och kavlas, vanligen i "tre fettsockerlag" vilket ger 27 fettlager (3*3*3=27). Det påminner om en hel smördegsdröm, med en gräddig vaniljkräm och extra söt glasyr.

Summa summaro är det ingen som vågar äta wienerbröd längre
för att det helt enkelt är för gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar