lördag 12 maj 2012

ANTHULLA DEL 1

Efter en tid på Naxos åkte vi vidare till Ios. Party-ön. Vi tältade på en våldsamt festlig camping i ett minitält. Dagen efter flydde vi till ett betydligt lugnare ställe. Värken hade gjort sig påmind under hela resan och nu skulle vi ta det lugnt. Jag såg en vit kyrka på ett berg och bestämde mig för att gå en promenad. När jag stod där uppe brevid kyrkan och såg ner över det turkosa vattnet, kom det upp en liten bön upp i mina tankar;

- Gör mig frisk. Jag vill njuta av det här.


En händelse senare och det blev dags att söka hjälp akut. Vi lämnade campingen precis som vi var, vandrade ut till byavägen med bikini och saronger, och liftade till öns enda läkarmottagning. Kön var lång och där jobbade endast en allmänläkare. Jag låg på en bänk i väntrummet och blödde. Blev till slut intagen först. Den kvinnliga läkaren var stressad och verkade arg på mig, lyste med ficklampa i mina ögon och sade på dålig engelska:

- You are very ill, and I dont know anything about this.

Man satte en knallgul tjock slang i min arm. Jag blundade. Kvinnan talade i telefon en stund och efteråt fick jag veta att jag minsann hade änglavakt. Just på den här ön befann sig en specialist som var på semester med sin familj. Den mannen avbröt semestern och kan ha räddat mitt liv. Nästa steg var raka vägen till sjukhus. Eller raka och raka, vi var ganska långt från fastlandet och här fanns ingen flygplats. Vi byggde ihop en egen droppställning av snören på båten mot Santorini. En ö vi ändå hade planerat att besöka. Här fick vi åka ambulans upp till flygplatsen på berget. Det regnade och det var natt. På britsen i propellerplanet som skulle ta oss till Athen, började jag skaka våldsamt.  Läkaren försökte antagligen lugna mig genom att säga:

- Dont worry, it´s like Stockholm.

Forts. följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar